Selviytymiskykyinen yhteisö panostaa yhteiseen tekemiseen. Yhteiset tavoitteet ovat hyvä olla olemassa sekä toimivat työkalut niiden saavuttamista varten. Tavoitteiden ei tarvitse olla korkealentoisia vaan ihan maalaisjärjellä luotuja tavoitteita, joita kyetään käytännössä toteuttamaan konkreettisilla työkaluilla. Toimiva viestintä on peruspilareita tiedon kulussa, voi puhua myös viestintäkulttuurista. Siinä tiedon annetaan soljua valtoimenaan, kuitenkin hallitusti myötävirtaan, kuin konsanaan Siikajoessa vesi virtaa, eteenpäin. Tärkeää on, että kommunikointi toimii, tieto kulkee ja asiat toteutuvat myös käytännössä.
Yhteisöllisyyttä aina tarvitaan
Syksy on otollista aikaa uusille aluille ja kokemuksille. Muutos ei ole itseisarvo, vaan yksi väline yhteisöllisyyden tunteen lisäämiseksi. Toimivaa menetelmää ei tule muuttaa itse muutoksen hurmiossa. Taitekohtia voi hyödyntää uusia tapoja etsiessä. Pysyvämmän muutoksen aikaansaaminen vaatii usein alkusysäyksen toteutuakseen. Suuntaa voi muuttaa myös kesken matkan, pienin askelin. Yhteisöllisyyden tunteen ylläpito ei katso kalenterivuotta, saati viikonpäivää tai kellonaikaa. Se lisääntyy vain siihen satsaamalla ja aikaisempaan peilaaminen vaatii aavistuksen aikaa ja hetken hengähdystä. Yhteisöllisyyden tuomia havaintoja voikin sitten hyödyntää läpi tulevaisuuden. Itse tekojen ei tarvitse olla suuria, opi pientä ja kehitä. Anna ja laita hyvä kiertämään.
Toimivassa yhteisössä resilienssi on korkea
Resilienssi tarkoittaa ihmisen vahvuutta kohdata vastoinkäymisiä ja kykyä selvitä erilaisista pulmatilanteista. Resilienssin kehittyessä ymmärtää oman tärkeytensä ja merkityksensä osana kokonaisuutta ja muiden ihmisten elämää. Toimiva yhteisö on muuntauntumiskykyinen, jossa resilienssi on korkealla.
Resilienssiä tarvitaan yksityis- ja työelämässä, ja se on taitoa toimia ja pysyä optimistisena yllättävissäkin tilanteissa. Se on ennaltaehkäisyä, ennakointia ja avun hakemista. Ja tietenkin stressinsietokykyä. Resilientti yhteisö joustaa ja toimii hyvin myös silloin, kun joutuu yllättävien asioiden eteen. Emme tässä yhteydessä mainitse koronaa tämän enempää.
Ei valmis, onneksi
Siikajoen alueen yhteisö rakentuu kunnasta ja sen työntekijöistä, yrittäjistä ja heidän työntekijöistään, ja tietenkin kuntalaisista. Siikajoen yhteisöllisyyden peruspilarit voisivat olla aitous ja avoimuus, joihin luottamus rakentuu. Jokainen yhteisön jäsen voisi syventyä edes hetkeksi miettimään omaa kapasiteettiaan, resurssejaan sekä panostaan yhteisen hyväksi. Se tulee muistaa, että aina voi kehittyä ja parantaa asioita, maailma ei ole koskaan valmis. Ei myöskään Siikajoki.
VIRTA-hanke on yrittäjyyden äänitorvi
Siikajoen kunnassa on meneillään VIRTA-hanke, jonka avulla pyritään edistämään Siikajoen alueen yritysten toimintaedellytyksiä, sekä parantamaan tietoisuutta maaseudulla toimivista yrityksistä sekä niiden tuottamista palveluista ja tuotteista. Hankkeen tavoitteena on lisätä yrittäjyyden näkökulmasta katsottuna Siikajoen elinvoimaisuutta, viihtyisyyttä ja vetovoimaisuutta, josta hyötyvät niin yrittäjät, kunta, kuin kuntalaisetkin.
Virta-hanke toimii yrittäjyyden äänitorvena, jossa yrittäjätarinoiden kaiku kuuluu yli kuntarajojen. Hankkeen myötä Siikajoelle tavoitellaan yrittäjien keskuuteen yhteisöllisyyden tunteen, osallistumisaktiivisuuden ja vaikuttamismahdollisuuksien nousua tämän päivän viestintävälineiden avulla. Mitä näkyvämpää toiminta on, sitä paremmin alueella olevat palvelut sekä tuotteet löytyvät.
Siikajoella toimivat yrittäjät kuuluvat sekä näkyvät sosiaalisessa mediassa: Facebook, Instagram ja LinkedIn. Hankkeen löydät hakusanoilla #virtahanke ja #onnistutaanyrittämällä, käyttäjätunnus on @virtahanke. Lisäksi hankkeen aikana toteutettavat videot löytyvät omalta YouTube-kanavalta, ja Virta & Siikkis -podcastia toteutetaan yhteistyössä paikallislehti Siikajokilaakson kanssa. Tulevaisuudessa siintää Siikajoen Yrittäjämessut, jotka olisi tarkoitus järjestää keväällä 2021, jos maailmantilanne sen sallii.
Projekti etenee pitkäjänteisesti yhteistyötä tehden, hyvässä hengessä. Virran mukana kulkevat tärkeät yhteistyökumppanit ovat Siikajoen kunta, Siikajoen Yrittäjät ry, paikallislehti Siikkis, Norsu (Nouseva Rannikkoseutu) sekä Raahen seudun kehitys. Hanketta hallinnoi Ruukin Yrityspuisto Oy.
Otsikossa olevat lausahdukset ovat Virta-hankkeen (Onnistutaan yrittämällä), Siikajoen Yrittäjät ry:n (Yhdessä yhtenä) sekä Siikajoen kunnan (Kylässä kylässä) käyttämät iskulauseet, sloganit. Onnistutaan yrittämällä -slogani on lyhennys Siikajoen kunnanjohtaja Pertti Severinkankaan lausumasta: Siikajoella ei vain yritetä, täällä myös onnistutaan. VIRTA-nimi syntyi seuraavista ajatuksista: toimimme virran varrella ja aina tarvitaan virtaa, toisinaan lisävirtaa.
Yrittäjät pärjäävät ilman kuntaa, mutta kunta ei pärjää ilman yrittäjiä. Edellinen lause on myös suvereenisti lainattu kunnanjohtajalta. VIRTA on mahdollisuuksia sekä ratkaisuja täynnä alueemme yrittäjyyden esille tuomiseksi. Asioita tehdään ratkaisukeskeisesti, yhteistyössä, aktiivisesti osallistumalla sekä hyvässä hengessä.
Onnistutaan yrittämällä
Monimutkaiset ajat vaativat yksinkertaisia ratkaisuja ja virtaviivaista toimintaa. Puhujia on maailman sivu täynnä, mutta tekoja tarvitaan. Siikajoella kuunnella tekoja, onnistutaan yrittämällä, yhdessä yhtenä, kylässä kylässä. Siinä on tavoitetta meille jokaiselle!
Huomautus: Tämä kirjoitus ilmestyi Siikasanomien pääkirjoituksena, jonka allekirjoitti myös kunnanjohtaja Pertti Severinkangas. Tätä(kin) kutsutaan yhteistyöksi yhteisössä.